Geluk

De thuisopdracht van deze week van mijn filosofie tutor is nadenken over het begrip geluk. Geluk. GELUK. Wat is geluk? Ik zal je mijn levensverhaal besparen, maar ik heb me de afgelopen jaren wel eens afgevraagd, wanneer ik nu eindelijk eens het ware geluk mocht gaan ervaren? Even voor alle duidelijkheid: ik zit niet te hopen op het winnende lot in de loterij, hoor. Dat zou een paar dingen wat makkelijker maken, maar dat is geen garantie voor geluk. Ik weet het…

De afgelopen tijd heb ik me meer dan normaal verdiept in allerlei boeken die gaan over wijsheid, bewustwording, spiritualiteit en religie. Uiteraard heb ik ook het boek van Rhonda Byrne, The Secret gelezen, waarbij het er op neer komt dat je zelf dingen in het leven kunt aantrekken, als je je er maar op focust. Let wel op, het kunnen goede én slechte dingen zijn. Zodoende heb ik me meermaals vrij vasthoudend gefocust op een fantastische baan, stabiele relatie, wereldvrede of in ieder geval een geweldloze omgeving. Maar goed… Dit project is dus nog niet zo ver gevorderd dat ik al meetbare resultaten kan laten zien.

Het begrip geluk blijft me, als opdracht, deze week dus ernstig bezighouden, tijdens werkelijk al mijn bezigheden. Ik sta vroeg op, douche, maak lunchpakketten, kleed kinderen aan, breng ze naar school, nog mijmerend over geluk. Ik spring weer op de fiets en ga op weg naar mijn yogalesje en nog steeds houdt het woord geluk me in z’n greep.
Wat. is. geluk?

Ineens word ik, al fietsend, uit mijn concentratie getrokken door een bijzonder geluid. Ik kijk om me heen, slinger al fietsend, naar de overkant van de straat. Ik draai mijn hoofd om het geluid exact te lokaliseren en kijk om me heen. Er komen meer mensen op me af, die waarschijnlijk zijn gealarmeerd door mijn bizarre actie. Ik leg mijn fiets op de grond en loop het aangrenzende kerkhof op en draai rondjes om een boom. En JAAAAAH, daar is hij (of zij). Ik heb hem al zo vaak gehoord en nu mag ik er eindelijk eentje van heel dichtbij zien: de bonte specht. De mensen die me een beetje verbaasd zijn gevolgd worden door mijn enthousiasme geraakt. We hebben een specht gezien!
Een warm gevoel van geluk golft door me heen en ineens heb ik een antwoord gevonden. DIT IS GELUK. Tenminste, zo heb ik het ervaren. Het maakt me meteen erg nieuwsgierig naar jouw eigen grootste of kleine geluks-ervaring…

← Previous post

Next post →

1 Comment

 1. Fieke

  Hoi Sylvia,

  Wat een leuke website heb je en wat schrijf je heerlijk spontaan en herkenbaar! Kan ik mij ergens voor je blog aanmelden?!

  Veel succes en plezier met alles wat je doet.

  Alvast een liefdevol en leuk Pinksterweekend en gezellig tot volgende week dinsdag!

  Fieke

Geef een reactie